Mijn favorieten

Energie, energielabel, duurzaamheid

Van Der Linde Makelaardij: thuis in duurzaamheid!
Wil je alles weten over de duurzaamheid van een woning, de kwaliteit van de isolatie of verbeteringen die je kunt doen om een woning te verbeteren op het gebied van energie en duurzaamheid? Dan ben je bij Van Der Linde Makelaardij op het juiste adres! Als bedrijf hebben wij duurzaamheid hoog op onze agenda staan. Ook bij de afwegingen voor ons bedrijf kiezen wij nadrukkelijk voor duurzaamheid. Wij helpen ook jou graag bij alle vraagstukken op dit gebied!


Kies voor groene stroom en groen gas!
Via Van Der Linde Makelaardij kan je nu ook overstappen op de levering van groene energie! Heb je een (andere) woning gekocht of gehuurd of wil je gewoon overstappen op een energieleverancier van echte groene energie, dan kan je dat nu regelen via ons kantoor. Van Der Linde Makelaardij is een samenwerking aangegaan met Greenchoice. Greenchoice kiest sinds 2001 iedere dag voor groen, in de dingen die ze doen. Want groen is goed. En écht groene energie al helemaal. Duurzaam dichtbij opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Steeds meer mensen kiezen voor groene energie van Greenchoice.

Greenchoice


Kies jij ook voor Greenchoice of wil jij ook overstappen. Ga dan naar onze actiewebsite en vul de aanmelding in. In 4 eenvoudige stappen is dit zo geregeld: http://www.greenchoice.nl/vanderlinde.


Het verbruik van gas en elektra wordt in belangrijke mate bepaald door:

 • het verwarmen van je woning > hoe warmer je het in de woning wilt hebben, hoe meer energie het kost om de woning te verwarmen;
 • de mate van isolatie van je woning > hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder je het hoeft te verwarmen;
 • de mate van het gebruik van warm water > hoe meer warm (of heet) water er gebruikt wordt, hoe hoger de stookkosten zijn en dus het gasgebruik;
 • de vorm van koken > gas koken of elektra / inductie;
 • de mate van gebruik van elektrische apparatuur > hoe meer elektrische apparaten in huis gebruikt worden, hoe hoger je energiegebruik (elektriciteit) zal worden. Maar ook: hoe energiezuiniger de apparaten zijn die je gebruikt, hoe minder energie je zult gebruiken;
 • het soort verwarming van je woning > gas(gevel)kachels, CV-installatie, HR CV-ketel of VR CV-ketel, open haard, elektrische kachels;
 • de mate van ventilatie van je woning;
 • energiebesparende maatregelen die genomen zijn om kosten te besparen > denk aan een HR CV-ketel, dubbele beglazing, vloerverwarming, isolatie van dak, vloer en gevels, zonnepanelen, zonneboiler of zelfs aardwarmte;


Van de woningen met een energielabel valt één op de drie in energieklasse E, F of G. Dat betekent dat het energieverbruik relatief hoog is en er veel energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Verder heeft 11 procent een label met klasse A++, A+, A of B. Voor deze woningen zijn weinig energiebesparende maatregelen mogelijk dan wel nodig. De grootste groep (56 procent) valt in klasse C of D.


In de tabel ziet u het aantal woningen met een energielabel per provincie.

Een comfortabele woning en minder energie gebruiken:

 

Van Der Linde Makelaardij vindt het belangrijk dat de consument zich bewust is van de energetische kwaliteit of ook wel de energiezuinigheid van zijn of haar onroerende zaak. Hoe energiezuiniger de onroerende zaak is, des te minder kosten er zijn om de onroerende zaak te verwarmen. Het wooncomfort neemt enorm toe als de isolatiewaarde van de woning verbetert. Wij helpen kopers en verkopers graag bij de bewustwording van dit steeds belangrijker wordend thema.

Op onze website "Uw energiemakelaar" vindt u een schat aan informatie over hoe u maatregelen kunt nemen om uw bestaande woning energiezuiniger te maken. Ook kunt u hier een berekening uitvoeren wat bij benadering het energielabel is van uw woning. En tevens kunt u bekijken wat het label wordt als u bepaalde maatregelen zou uitvoeren en wat de indicatieve kosten zijn van de maatregelen. Naar onze mening worden kosten op deze site wel wat hoog aangehouden. Uit ervaring weten wij dat de maatregelen over het algemeen voor een aanzienlijk scherper bedrag uitgevoerd kunnen worden. Vraag ons indien gewenst naar de mogelijkheden en profiteer van de goede contacten en ervaringen die Van Der Linde Makelaardij heeft met diverse installateurs, aannemers en leveranciers.

Een energielabel laat zien hoe zuinig een gebouw is. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of ziekenhuis. Hoe staat het bijvoorbeeld met de isolatie van dak? En is de CV een beetje zuinig? Ook staat op het energielabel hoe u het gebouw energiezuiniger kunt maken. Eigenaren moeten een energielabel hebben bij verkoop of verh
uur van hun gebouw. Bijvoorbeeld een huiseigenaar die zijn woning gaat verkopen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op http://www.energielabel.nl/ en http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen.

 
Wanneer is een energielabel verplicht?
Huiseigenaren moeten een energielabel aanvragen als zij hun woning verkopen of verhuren. Bij verhuur is een energielabel alleen nodig bij een nieuw huurcontract. De verplichting geldt ook voor sommige vakantiewoningen. Het label is verder verplicht bij gebouwen die geen woning zijn. Denk aan kantoren, scholen, fabrieken en ziekenhuizen. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

 

Gebouwen met verplicht energielabel
Het energielabel is verplicht bij de verhuur en verkoop van:

Woningbouw

 • woningen en appartementen;
 • woonwagens bedoeld voor permanent gebruik;
 • recreatiewoningen;
 • woongebouw met niet-zelfstandige woonruimten (het woongebouw met niet-zelfstandige woonruimten wordt als 1 gebouw doorgerekend).

Utiliteitsbouw

 • gezondheidszorggebouwen (klinisch en niet-klinisch);
 • horecagebouwen;
 • kantoorgebouwen;
 • bedrijfsverzamelgebouwen;
 • bijeenkomstgebouwen;
 • onderwijsgebouwen;
 • sportgebouwen;
 • winkels. 

 

Gebouwen waarvoor geen energielabel nodig is
Voor de volgende gebouwen is geen energielabel vereist:

 • monumenten;
 • woonboten;
 • gebouwen voor religieuze activiteiten (zoals kerken); 
 • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2. 
 

Hoe kom ik aan een energielabel voor woningen en wat zijn de kosten?
Ieder huishouden heeft in het voorjaar van 2015 een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kan het voorlopige energielabel worden omgezet in een definitief label. Gemiddeld kost een energielabel circa € 15,-.  Het proces om een definitief energielabel te krijgen is redelijk eenvoudig en kan doorgaans binnen een uur worden geregeld. Om te 'bewijzen' dat er b.v. zonnepanelen zijn geïnstalleerd, kan een foto van de zonnepanelen worden geupload en de factuur van de aanschaf. Ook kunnen foto's van de dubbele beglazing, facturen van de nieuwe CV-ketel of gevelisolatie worden gebruikt als bewijs. Bij onverdeelde boedels is het vaak niet mogelijk om een energielabel via bovengenoemde website te 'valideren'. In dat geval moet er een papieren aanvraag worden gedaan. Via de helpdesk (0800-0808) kunnen de formulieren hiervoor worden opgevraagd.Groene hypotheek, korting op uw hypotheekrente, duurzaamheidslening?
Een energiezuinige woning heeft onmiskenbaar lagere energielasten dan een matige of slecht geïsoleerde woning. Overigens zijn de kosten van gas en elektra samen niet alleen afhankelijk van de energiezuinigheid van je woning. Ook je gebruik en dus gedrag zijn bepalend voor de kosten. Als je iedere dag een half uur onder een hete douche gaat staan, dan zullen de stookkosten fors oplopen. Bij sommige banken krijg je rentekorting als je een woning koopt met een groen energielabel. Ook is het mogelijk om een extra lening te krijgen voor het doen van investeringen om je woning energiezuiniger maken. Wil je hierover meer weten, kijk dan bijvoorbeeld op de website van de Triodos bank of vraag naar de mogelijkheden bij uw hypotheekadviseur. Ook lokale overheden geven subsidies voor isoleren, zonnepanelen e.d. Het is onder voorwaarden ook mogelijk om een duurzaamheidslening af te sluiten. Kijk eens op de website van uw gemeente voor meer informatie. Bijvoorbeeld gemeente Elburg, gemeente Oldebroek en gemeente Nunspeet.

 


Bestaand energielabel opvragen
Wil je weten of een bepaalde woning al een energielabel heeft? Via de website www.zoekuwenergielabel.nl kunt u nagaan welk energielabel een woning of gebouw heeft.

 

Voordelen van energiebesparende maatregelen
Het nemen van energiebesparende maatregelen heeft een aantal voordelen:

 • Energiebesparende maatregelen leveren geld op (u bent minder kwijt aan energie).
 • De woning biedt meer comfort.
 • De woning wordt meer waard.Energielabel: goed om te weten voor kopers of huurders
Overweeg je een huis te kopen of te huren? Dan is dit handig om te weten over het energielabel:

 • De eigenaar van een woning is verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper. Geef als koper in een vroeg stadium aan dat u een energielabel wilt hebben.
 • De verhuurder van een woning is verplicht een afschrift van het energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder van de woning. 
 • U kunt naar de rechter stappen als de eigenaar van het huis geen energielabel (of in geval van verhuur een afschrift van het energielabel) wil geven.
 • Als huurder behoort u een afschrift van het energielabel te krijgen bij de ondertekening van het huurcontract
 • Op Energiebesparingsverkenner.nl ziet u wat u kunt doen om uw huis energiezuiniger te maken. U leest daar ook wat de kosten van de verschillende maatregelen ongeveer zijn en wat deze maatregelen kunnen opleveren.
 • Wanneer u uw huis energiezuiniger maakt, kunt u bij de bank een goedkopere (groene) hypotheek aanvragen.Energierekening zegt niet alles over energiezuinigheid huis

Wil je goed in beeld krijgen hoe energiezuinig een huis is? Kijk dan alleen naar het energielabel. Ga niet af op de energierekening van de vorige bewoners. De energierekening wordt namelijk ook sterk bepaald door het aantal gezinsleden en hun gedrag. Denk hierbij aan:

 • de thermostaatinstelling;
 • de aanwezigheid van elektrische apparatuur als koelkast, wasdroger, zonnebank, tv en computer(s);
 • het gebruik van verlichting (wordt er bijvoorbeeld wel of geen gebruik van spaarlampen);
 • het aantal keren dat maaltijden worden bereid;
 • het aantal keren dat de wasmachine draait;
 • het aantal douches of baden dat per dag wordt genomen.Energielabel telt mee in puntenaantal huurwoning
Voor (sociale) huurwoningen geldt dat het energielabel meetelt in de berekening van het puntenaantal van het woningwaarderingsstelsel. Het puntenaantal bepaalt de maximale huurprijs die een verhuurder voor een woning mag vragen.Ontbreken energielabel
Bij het ontbreken van een energielabel loopt de verkoper kans op een boete van circa € 400,--. De notaris ziet er op toe dat er een energielabel is of wordt overhandigd en heeft een meldingsplicht bij de toezichthouder als het energielabel ontbreekt. Huurders kunnen naar de rechter stappen als de eigenaar van het huis geen energielabel wil verstrekken.Meer informatie over het verlagen van uw energierekening of het verbeteren van de isolatiewaarde van uw woning?
Wilt u meer informatie over het verbeteren van de isolatiewaarde van uw woning, maatregelen die u kunt nemen om uw energierekening te verlagen of om energie op te wekken, kijk dan ook op de volgende websites:
www.verbeteruwhuis.nl
www.mijnwoningdossier.nl
www.agentschapNl.nl
www.meermetminder.nl

 

Duurzaamheidslening

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een duurzaamheidslening? Kijken dan op de volgende websites voor meer informatie:

Duurzaamheidslening Gemeente Elburg

Duurzaamheidslening gemeente Oldebroek

Duurzaamheidslening gemeente Nunspeet


Nationaal energiebespaarfonds

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring