Taxaties

De letterlijke betekenis van "taxeren" is volgens de Dikke Van Dale: "de waarde van iets begroten".

In het geval van de makelaardij gaat het uiteraard om de waarde van onroerende zaken: woningen, bedrijven, winkels, loodsen, kantoren, etc.. Maar wat is nou "waarde" ? Ook hier weet de Dikke Van Dale wel een antwoord op: "het bedrag waarmee men iets naar behoren betaald". Goed, weer een stukje verder....

De taxatieleer vindt haar oorsprong in de economische wetenschap, maar heeft ook zijn sporen achtergelaten in de juridische wetenschap.

Uit bovenstaande informatie kan wel worden afgeleid dat het bepalen van de waarde van onroerende zaken geen eenvoudige zaak is. Hiervoor is veel ervaring, inzicht, kennis en bekendheid nodig.

De meeste mensen die een taxatierapport nodig hebben, zullen niet direct stil staan bij bovenstaande, als de enveloppe met het taxatierapport op de deurmat valt, samen met de begeleidende brief en de nota.
Het vergaren en onderhouden van de kennis en het bijhouden van alle veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving, plaatselijke, regionale, maatschappelijke, macro economische en micro economische veranderingen, etc., zijn voor een makelaar - taxateur van wezenlijk belang.

Een aantal jaren geleden was de titel "makelaar" beschermd. Een makelaar had bij de arrondissementsrechter de eed of de belofte afgelegd. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Iedereen mag zich makelaar of taxateur noemen, ook al heeft hij of zij hier helemaal geen opleiding voor gehad of examen voor gedaan. U weet zeker dat u met een ervaren en deskundige makelaar te maken heeft, als deze is ingeschreven in het register van VastgoedCert en de titel RM voert (Register Makelaar). Een deskundige taxateur voert de titel RT (register Taxateur).

Bij een taxatie kan het bijvoorbeeld gaan om de volgende waardes:

 • actuele marktwaarde (vroeger werd dit de "vrije onderhandse verkoopwaarde" genoemd);
 • executiewaarde (sinds 2016 wordt dit waardebegrip niet meer gebruikt);
 • marktwaarde voor verbouw en na verbouw;
 • waarde in het economisch verkeer;
 • herbouwwaarde;
 • huurwaarde;
 • gedwongen verkoopwaarde.

Een taxatierapport kunt u bijvoorbeeld nodig hebben voor:

 • het kopen van een woning;
 • de financiering van uw nieuw gekochte woning;
 • de herfinanciering van uw woning;
 • het bepalen van de herbouwwaarde voor de brandverzekering;
 • het bepalen van de waarde bij de afwikkeling van een nalatenschap;
 • een contrataxatie bij een conflictsutuatie;
 • een 3 partijentaxatie;
 • een echtscheiding;

Heeft u een taxatierapport nodig van een woning? Bel ons gerust voor het maken van een afspraak of voor meer informatie: 0525-686063.

Wij verzorgen gevalideerde taxaties voor het NWWI en voor TaxateursUnie, bijvoorbeeld ten behoeve van financieringsaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), of daar waar banken een gevalideerde taxatie verlangen. Uiteraard verzorgen wij ook niet gevalideerde taxaties.
Deze taxaties verrichten wij in een straal van maximaal 20 kilometer rondom onze kantoren in Elburg of 't Harde. Dat betekent concreet dat wij (gevalideerde) taxaties kunnen verrichten in de volgende woonplaatsen: Elburg, Doornspijk, 't Harde, Oosterwolde (Gld.), Oldebroek, 't Loo, Noordeinde, Wezep, Hattemerbroek, Kampen, Nunspeet, Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.

 

Taxatierapport nodig?


Heb je een woning gekocht? Wij verzorgen graag het taxatierapport voor je. Tegenwoordig moet er voor de meeste hypotheken een zogenaamd "gevalideerd" taxatierapport worden opgemaakt. Voor het afleveren van een gavalideerd taxatierapport is ons kantoor aangesloten bij 2 validatie instituten, nl. het NWWI en TaxateursUnie. Bespreek met je  tussenpersoon dat je de taxatie wilt laten verzorgen door ons kantoor. Je tussenpersoon kan vervolgens contact opnemen met ons kantoor voor het verstrekken van de opdracht. Wil je direct een opdracht verstrekken aan ons kantoor? Vul dan onderstaande contactformulier in.

Wilt u meer weten over het NWWI? Of via de website van het NWWI een opdracht verstrekken?
Klik dan op deze link.

Wilt u meer weten over TaxateursUnie? Of rechtstreeks via de website van TaxateursUnie een opdracht verstrekken?
Klik dan op deze link.


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring