Mijn favorieten

Taxatie

De letterlijke betekenis van "taxeren" is volgens de Dikke Van Dale: "de waarde van iets begroten".

In het geval van de makelaardij gaat het uiteraard om de waarde van onroerende zaken: woningen, bedrijven, winkels, loodsen, kantoren, etc.. Maar wat is nou "waarde" ? Ook hier weet de Dikke Van Dale wel een antwoord op: "het bedrag waarmee men iets naar behoren betaald". Goed, weer een stukje verder....

Plato, één van de vroege filosofen, noemde de waardebepaling een van de moeilijkste vraagstukken uit alle wetenschappen. En nu is men er nog steeds niet uit en overpeinst men nog de complexiteit van het concept. In de afgelopen eeuwen hebben zich vooral de verschillende economische scholen gebogen over het karakter van de waarde.

De taxatieleer vindt haar oorsprong in de economische wetenschap, maar heeft ook zijn sporen achtergelaten in de juridische wetenschap. Ook andere wetenschappen hebben zich wel bemoeid met het begrip "waarde", maar deze zijn niet of minder relevant in de taxatieleer.

Uit bovenstaande informatie kan wel worden afgeleid dat het bepalen van de waarde van onroerende zaken geen eenvoudige zaak is. Hiervoor is veel ervaring, inzicht, kennis en bekendheid nodig.

De meeste mensen die een taxatierapport nodig hebben, zullen niet direct stil staan bij bovenstaande, als de enveloppe met het taxatierapport op de deurmat valt, samen met de begeleidende brief en de nota.
Het vergaren en onderhouden van de kennis en het bijhouden van alle veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving, plaatselijke, regionale, maatschappelijke, macro economische en micro economische veranderingen, etc., zijn voor een makelaar - taxateur van wezenlijk belang.

Een makelaar - taxateur die hiervoor de juiste opleiding heeft genoten en permanent wordt bijgeschoold staat ingeschreven in een vastgoedregister. Kijkt u voor meer informatie op de website: www.vastgoedcert.nl.

Een aantal jaren geleden was de titel "makelaar" beschermd. Een makelaar had bij de arrondissementsrechter de eed of de belofte afgelegd. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Iedereen mag zich makelaar of taxateur noemen, ook al heeft hij of zij hier helemaal geen opleiding voor gehad of examen voor gedaan. Je weet zeker dat je met een ervaren en deskundige makelaar te maken hebt, als deze is ingeschreven in het register van Vastgoedcert en de titel RMT voert (Register Makelaar Taxateur).

Bij een taxatie kan het bijvoorbeeld gaan om de volgende waardes:

  • vrije onderhandse verkoopwaarde;
  • executiewaarde;
  • waarde voor verbouw en na verbouw;
  • waarde in het economisch verkeer;
  • herbouwwaarde;
  • huurwaarde;

Een taxatierapport kunt u bijvoorbeeld nodig zijn bij:

  • het kopen van een woning;
  • de financiering van uw nieuw gekochte woning;
  • de herfinanciering van uw woning;
  • het bepalen van de herbouwwaarde voor de brandverzekering;
  • het bepalen van de waarde bij de afwikkeling van een nalatenschap;
  • een contrataxatie bij een conflictsutuatie;
  • een 3 partijentaxatie;
  • een echtscheiding;

Heeft u een taxatierapport nodig van een woning, bedrijfspand, winkel of kantoor? Bel Van Der Linde Makelaardij voor het maken van een afspraak of voor meer informatie: 0525-686063.

Wij verzorgen gevalideerde taxaties voor het NWWI of voor TaxateursUnie, bijvoorbeeld ten behoeve van financieringsaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of daar waar banken een gevalideerde taxatie verlangen.
Deze taxaties verrichten wij in een straal van 20 kilometer rondom ons kantoor. Tevens zijn ons de volgende werkgebieden toegewezen: 14, 58 en 66.
Dat betekent concreet dat wij gevalideerde taxaties kunnen verrichten in de volgende woonplaatsen: Elburg, Doornspijk, 't Harde, Oosterwolde (Gld.), Oldebroek, Wezep, Kampen, Nunspeet, Elspeet, Uddel, Vierhouten, Harderwijk, Zeewolde, Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.

"De waarde is slechts de afspiegeling van onze begeerte op de dingen. Ik heb dan ook lang geleden reeds voorgesteld, het woord waarde in de taal der economie te vervangen door begeerlijkheid."

CH. Gide

 

Gevalideerd Taxatierapport nodig?


Tegenwoordig moet er voor de meeste hypotheken een gevalideerd taxatierapport worden opgemaakt. Bij Van Der Linde Makelaardij kunnen wij dat voor u verzorgen. Wij zijn aangesloten bij 2 validatie instituten, nl. TaxateursUnie en het NWWI.

Wilt u meer weten over Taxateursunie?
Klik dan op deze link.

Wilt u meer weten over het NWWI?
Klik dan op deze link.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen