Mijn favorieten

Financiering

Bij het kopen van een woning ga je niet over één nacht ijs. Er gaat heel wat aan vooraf voor je voor het eerst een woning gaat bezichtigen. Wij bevelen je in ieder geval aan om eerst eens te gaan praten met een onafhankelijke (erkend) hypotheekadviseur. Je kunt voor financieel advies ook terecht bij een bank. Een adviseur verbonden aan een hypotheek- of verzekeringskantoor kan je echter hypotheken aanbieden van meerdere banken. Zij zijn niet gebonden aan één geldverstrekker.

Een hypotheekadviseur kan goed uitleg geven over het kopen en financieren van een woning. Er kan worden uitgerekend hoeveel er op basis van het inkomen aan hypotheek kan worden geleend. Ook kan worden uitgerekend hoe hoog de maandlasten zijn als je een bepaald bedrag leent.Krijg je altijd een lening?

Helaas. Je krijgt niet altijd een lening. Het krijgen van een hypothecaire lening (een lening waar de woning het onderpand van wordt) is afhankelijk van je baan, je arbeidscontract en je salaris. Als je een vaste baan hebt, dan kom je over het algemeen in aanmerking voor een hypotheek. Als je met z'n 2 en bent, dan kunnen beide inkomens worden meegenomen om een (hogere) lening te krijgen. Uiteraard wordt er op gelet of het 2e inkomen ook een vaste betrekking is. Het is soms ook mogelijk om een lening te krijgen als je een uitzendkracht bent, ondernemer, ZZP'er of artiest.

Plan een gesprek in bij een goede en onafhankelijke hypotheekadviseur en bereid je goed voor door alvast op internet artikelen op te zoeken over hypotheken. Neem als het kan het volgende mee naar de afspraak met je hypotheekadviseur: legitimatie, kopie loonstrook of de laatste 3 loonstroken, correct en geheel ingevulde werkgeversverklaring.


Download hier het model van de werkgeversverklaring en laat deze invullen door de administratie van je werk.
 Van Der Linde Makelaardij heeft er bewust voor gekozen om zich niet bezig te houden met hypotheken en verzekeringen. Hiervoor zijn een paar belangrijke redenen:
 

  • Een makelaar die tegelijk de hypotheek regelt voor de klant > hoe kan die onafhankelijk zijn? Eigenlijk kijkt de makelaar eerst in je portefeuille. Vervolgens weet hij hoeveel geld je in de knip hebt en weet dus hoeveel je kunt betalen voor een woning. Je doet er voor jezelf dus goed aan om met een hypotheekadviseur te gaan praten die niet verbonden is aan een makelaarskantoor!
  • Hypotheken en verzekeringen is een vak apart > als je het helemaal goed wilt doen voor je klant, dan verdient elk vakspecialisme 100 % aandacht. Als wij ook nog druk moeten zijn met hypotheken en verzekeringen, dan wordt onze aandacht afgeleid van het werk dat we moeten doen in de makelaardij en vise versa;


Uiteraard moet een aankoopmakelaar overleggen met de aankoopopdrachtgever hoeveel hij kan betalen voor een woning. Deze vraag wordt bij een aankoop echter gesteld om de klant te beschermen voor een te dure aankoop. Maar een verkoopmakelaar moet je niet vertellen tot hoe ver je kunt gaan.Het is wel aan te bevelen om goed overleg te houden met je hypotheekadviseur over de hoogte van het bedrag wat je kunt lenen. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van de rentestand. Als de rente gaat zakken, dan kan je vaak iets meer lenen, maar als de rente gaat stijgen, dan neemt het bedrag wat je kunt lenen af!

 

Kopen met Nationale Hypotheek Garantie
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dé garantie op hypotheken voor woningen tot een aankoopbedrag tot € 265.000,-. Met NHG leen je verantwoord en veilig. Bovendien kan je met NHG profiteren van een fikse korting op uw hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6%. Dat scheelt honderden euro’s per jaar! Wil je ook nog verbouwen? Dan kan je extra geld lenen. Hoeveel je extra kunt lenen is afhankelijk van de taxatiewaarde van de woning na verbouwing. Wil je energiebesparende voorzieningen realiseren in je nieuwe woning? Dan kan je tot € 15.900,-- extra hypotheek opnemen (dus tot € 280.900,--), mits je dit extra bedrag volledig steekt in de energiebesparende maatregelen! Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen, een nieuwe HR CV-ketel, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, HR++ beglazing, e.d.


Vraag uw hypotheekadviseur altijd of u in aanmerking komt voor NHG. Want, stel dat u arbeidsongeschikt of werkloos wordt, uw relatie wordt beëindigd of uw partner komt te overlijden, dan kan het zijn dat u de hypotheek niet meer kunt betalen. Wanneer u de woning verkoopt en de opbrengst is niet voldoende om uw hypotheekschuld af te lossen, dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen het verschil (restschuld) aan de hypotheekverstrekker (de bank waarbij u de hypotheek heeft). Zo wordt voorkomen dat u met een schuld achterblijft. Voorwaarde voor kwijtschelding van de restschuld is dat u meewerkt om de schuld zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat wanneer u uw hypotheek niet meer kunt betalen, u direct contact op moet nemen met uw hypotheekadviseur.

U kunt de aankoop van uw woning volledig financieren. Dit betekent dat u, naast de kosten voor de aankoop van de woning bijvoorbeeld ook de kosten voor de notaris, de makelaar, het taxatierapport en de kosten voor een verbouwing (kwaliteitsverbetering of energiebesparende voorzieningen) kunt meefinancieren. U hoeft dus geen eigen geld in te brengen. Ook bij een nieuwe of aanvullende hypotheek voor verbouwing of renovatie kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op NHG. Wilt u meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie ? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Kopen met Starterslening
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor de Starterslening wordt een tweede hypotheek gevestigd op de woning. De Starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Daarna kan de aanvrager een draagkrachttoets aanvragen om zijn/haar actuele betaalcapaciteit vast te stellen. De lening wordt verstrekt onder NHG. De spelregels voor het verkrijgen van een Starterslening kunnen verschillen per gemeente. De Starterslening wordt door je hypotheekadviseur aangevraagd bij het uitvoerende orgaan, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN). Voor meer informatie kan je ook terecht op de website van deze stichting.Van Der Linde Makelaardij heeft in de afgelopen jaren goede contacten opgebouwd met een verschillende hypotheekadviseurs. Wij kunnen deze van harte bij u aanbevelen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

 

Hypotheekadvies nodig?

Voor onafhankelijk hypotheekadvies verwijzen wij u graag door naar:

Visscher Assurantiën te Elburg    
T: 0525-680680
I: www.visscherassurantien.nl

Van Der Meer Financiële Diensten te Elburg
T: 0525-686116
I: www.vandermeerfd.nl

Bultman & Hartholt Hypotheken en Verzekeringen te Doornspijk en Hattem
T: 038 - 4432200
I: www.hartholt.nl


Klein & Uitslag Assurantie- en Hypotheekadvies
T: 0525-760200
I: www.kleinuitslag.nl

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring